Pravidelné vídání s přáteli může prodloužit životnost a zdraví, říká věda

Ve světě, kde stres a izolace mohou hluboce ovlivnit naši pohodu, se přátelství jeví jako záchranné lano. Studie Oxfordské univerzity nedávno zdůraznila pozitivní dopad našich přátelství na naše duševní a fyzické zdraví. Pojďme se ponořit do pochopení těchto sociálních vazeb, o kterých se vědci domnívají, že jsou nezbytné pro naše každodenní naplnění.

Ctnosti přátelství na naše zdraví

Studie, kterou provedlOxfordská univerzita Vrhá vědecké světlo na to, co mnozí intuitivně cítí: léčivou sílu přátelství. Podle jejich výzkumu interakce s přáteli spouštějí produkcioxytocin, neurotransmiter, někdy označovaný jako “hormon lásky”, který hraje roli při snižování stres aúzkost. Tento malý biochemický zázrak přispívá ke stavu celkové pohody a posiluje náš imunitní systém, díky čemuž je naše tělo odolnější vůči nemocem a lépe vybavené pro zotavení z nehod.

Kromě okamžitých přínosů pro náš stav mysli může mít trávení času s přáteli také negativní dopad na naše pozitivní vliv na dlouhověkost. Další studie ukázaly, že silné sociální vazby mohou prodloužit délku našeho života a poskytnout nám pocit podpory a komunity, na kterou se můžeme spolehnout.

Jak často by se měly konat přátelské zápasy?

Nalezení rovnováhy ve frekvenci našich sociálních interakcí je klíčové. Doporučení studie naznačuje, že Vídejte se s přáteli alespoň dvakrát týdně abychom plně využili výhod pro naše zdraví. Tato frekvence pomáhá budovat kvalitní vztahy a zároveň udržovat dostupnou podpůrnou síť. Je také zajímavé poznamenat, že výhody se neomezují pouze na blízké přátele, ale rozšiřují se na různé typy sociálních vztahů, ať už pracovních, sousedských nebo volnočasových. Každá forma přátelství hraje roli v našem sociálním ekosystému a přispívá k naší pohodě jedinečným způsobem.

Pozitivní opatření pro naši pohodu

Závěrem lze říci, že studie Oxfordské univerzity jen posiluje myšlenku, že starat se o svá přátelství je totéž jako starat se o sebe. Jedná se o Výzva k akci pro naše duševní a fyzické zdraví tím, že investujeme čas a energii do těch spojení, která nás dělají šťastnějšími a zdravějšími. Pojďme si tedy zajít na kafe, jít na procházku nebo zavolat kamarádovi. Zdá se, že nám to může jen prospět.

Sdílet na